Kalandtúra - Teljesítménytúra, ahol kilépsz a komfortzónádból és felkerekedsz egy csodálatos utazásra, ahol az önként vállalt megmérettetés a jellem, az akaraterő, a tudatosság fejlesztésének eszközei.

Múld felül Önmagad!Túravezető által vezetett, irányított túrák

Azok számára ajánljuk, akik szeretnének magabiztosan túrázni és tájékozódni erdőben, mezőkön, hegyekben.
Ha szeretnél komolyabban belevágni a túrázásba.
Ha szeretnéd megismerni a túrázás rejtelmeit és szépségeit vagy elmélyíteni már meglévő tudásodat.

A tanfolyamon az alábbi témakörökben szerezhetsz ismereteket:
• földrajzi alapismeretek
• a térkép jellemzői, ábrázolása; térképolvasás
• a tájolók fajtái, felépítésük, használatuk
• tájékozódás térkép és tájoló segítségével
• a terepen történő mozgások fajtái, végrehajtásuk
• egészgég megóvás, elsősegélynyújtás
• a Magyarországon használatos turistajelzések rendszere
• GPS ismeret és a mobil navigációs alkalmazások alapvető használata (Locus, Humap, Természetjáró)
• hasznos információk a túrázáshoz (alapvető időjárási tényezők, természetvédelem, erdőlátogatási korlátozások, tűzgyújtási szabályok)
• a természetjárás szervezete (MTSZ), minősítőrendszere
• túramozgalmak, tájékozódási- és teljesítménytúrák
• a megfelelő túrafelszerelés és karbantartása

A tanfolyamok két hetes időtartamban kerülnek megrendezésre és két részből állnak, elméleti előadások és gyakorlati foglalkozásokból.
• Négy elméleti előadás hétköznap délután kerül megtartásra 2-2 órában, elsősorban online módon.
• Négy gyakorlati foglalkozás két nem ottalvós hétvégét foglal magában. Igény esetén 4x1 hétvégi napra is módosulhat.
A gyakorlati foglalkozásokat Zalaegerszeg Alsóerdőn és a Parkerdőben, valamint a Keszthelyi-hegységben tartjuk.

A tanfolyamot kéthavonta hirdetjük meg és minimum 4, maximum 12 fő részvételével indítjuk.

A jelentkezés feltételei:
• Betöltött 18. életév, de a 16. életév betöltésének évétől a szülő írásos hozzájárulásával is részt lehet venni.
• Megfelelő egészségi és fizikai állapot, amely azt jelenti, hogy képes vagy 3 óra alatt legalább 7 km-t megtenni gyalogosan a Keszthelyi-hegységben.
• Jelentkezési űrlap kitöltése. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében értékeljük és igazoljuk vissza.

A tanfolyam részvételi díja az elfogadott (visszaigazolt) jelentkezés után, a tanfolyam elkezdése előtt átutalással fizetendő. A beérkezett befizetésekről számlát állítunk ki.

Iskolai szakkörként is vállaljuk a tanfolyamok megtartását, általános iskolákban 7. osztálytól kezdődően, de akár gimnáziumi vagy szakképző intézményekben is.
A jelentkezés és a részvétel feltételei ennek megfelelően módosulnak. A részleteket a szakkört szervező tanárokkal, oktatókkal egyeztetjük.


A tanfolyam díja tartalmazza az elektronikusan kiadott segédanyagot és a papíralapú térképet.
A tanfolyam elvégzéséhez szükség lesz még laptájolóra is, amelyet a tantermi órákon, valamint a gyakorlati oktatáson használunk. A tájoló kiválasztásához és beszerzéséhez az induláskor adunk segítséget, de szükség esetén a gyakorlati foglalkozáson tudunk biztosítani számodra.

A tanfolyamok létszáma korlátozott, ezért javasolt mielőbb jelezned részvételi szándékodat. A jelentkezéshez töltsd ki a JELENTKEZÉSI LAP-ot vagy írj emailt a turavezeto@west-trails.hu címre. A tervezett indulási időpontokról az ESEMÉNYEK menü alatt találsz információt.

A tanfolyam alapszintű, nem tartozik hozzá MTSZ vizsga.
Kezdőként alapvető ismeretekhez jutsz, de érdekességet, kihívást mindenki számára tartogatunk!

Egy teljesítményorientált, módszeresen egymásra épülő túra és mozgássorozat túravezető irányításával, melynek során a résztvevők képesek lesznek egy könnyű túrával kezdve elérni a komolyabb teljesítményt igénylő kihívások teljesítését.
Hogy mi lesz ez a kihívás? Egy fél vagy egész maratoni táv megtétele jelentős szintemelkedések mellett, megfelelő sebességgel?
A célt mindenki egyénileg tűzi ki magának, mi pedig segítünk elérni azt.

Egy általános fizikai szintfelméréssel kezdjük, hogy megismerjük a résztvevők képességeit. Majd átbeszéljük a célhoz mérten a haladás ütemét és az alkalmazott módszereket, mert nem a "vak" és véget nem érő menetelésekről szól tréning.
A fokozatosan emelkedő terhelés mellett az egészség prevenciós megőrzésére is nagy hangsúlyt fektetünk.
Tréning túráink helyszínei elsősorban a Zalai-dombság, a Keszhelyi-hegység és az Őrvidék, majd a nagyobb terhelési szinteknél a Bakony, a Kőszegi-hegység és a Soproni-hegység vadregényes tájai.
Magashegyi terking célok esetén a Börzsöny, Mátra, Bükk, Mecsek vadonjain túl az Osztrák és a Szlovén Alpok, valamint a Tátra hegyei várnak meghódításra.

Személyi edzésként is és csoportos foglalkozás keretében is várjuk a jelentkezéseket.
Tréning túrákat folyamatosan indítunk, folyamatosan lehet jelentkezni.
A csoportos tréningek első, bemelegítő túrját minden páros hónap első szombatján indítjuk. A további alkalmakat pedig célorientáltan akkor ütemezzük.
Az aktuális időpontokról és a helyszínekről az ESEMÉNYEK menü alatt találsz információt.
Érdeklődni és jelentkezni a turavezeto@west-trails.hu email címen lehet.

Élménytúráink 15-30 km közötti egy-két napos gyalogtúrák, melyen a fő hangsúly az adott tájegység megismerésén, látnivalók felkeresésén és a természetben való aktív kikapcsolódáson van. Ezek intenzívebb mozgást igényelnek. Rendszeresen túrázóknak nem okoz különösebb nehézséget ezen túráink teljesítése.

A túra akkor válik kalandtúrává, ha a túrázót kimozdítja a kényelmi zónájából. Ezek olyan tevékenységek, amelyekhez jelentős erőkifejtés szükséges, illetve valamiféle rizikót, (valós vagy vélt) fizikai veszélyhelyzetet jelentenek. Ilyen tevékenység lehet a hegymászás, a hegyi kerékpározás, a vadvízi evezés, a sziklamászás, hátizsákos túra a vadonban, vagy egyéb túlélőtúra.

A teljesítménytúra a természetjárás egy speciális ágazata, melynek során a szervezők által kijelölt útvonalat kell egy meghatározott időn belül végigjárni. A sikeres teljesítéshez a szintidő betartásán kívül az útvonalon elhelyezett ellenőrzőpontok érintése is szükséges. Ezt a menetlevélbe, a pontőrök által történő bejegyzések igazolják. Pontőrök hiányában a kihelyezett kód feljegyzésével, fénykép készítésével vagy egyéb más módon kell a kiírásnak megfelelően igazolást elvégezni. A teljesítés után díjazást (oklevél, kitűző, jelvény, stb.) kap a túrázó.

A teljesítménytúrák célja: a természetjárók fizikai teljesítőképességének, erőnlétének, állóképességének növelése, a rendszeres túratevékenységre való ösztönzés, és a szabadidő hasznos eltöltése.

Minden Instant túránk teljesítménytúra kategóriában is teljesíthető.

Elfáradtál? Stersszesek a napjaid? Szeretnél kicsit kiszállni a mókuskerékből?
Szeretnéd megtanulni, hogy hogyan relaxálj, hogyan tedd félre egy kis időre a hétköznapok terhét?
Szeretnél megismekedni olyan relaxációs technikákkal, melyek a testet és lelket egyaránt frissítik?
Tradícionális keleti és modern módszerekkel egyaránt találkozhatsz és hasznosíthatod a neked testhezálló technikákat.
Relaxációs túráinkat mindezek szellemében kellemes erdőkben és szép panorámát nyújtó vagy akár szakrális helyeken tartjuk.
Ezen túrák nehézségi foka a könnyű túra kategóriájába tartozik.

A Rekreációs túráink olyan egy vagy több napos belföldi és külföldi gyalogtúrák, melyek előre megtervezett, előzetesen már bejárt útvonalon történnek, terepi túravezető irányításával. Ezen túráink általában, a nehéz és extrém túrák kivételével, különösebb fizikai felkészülést és technikai felszerelést nem igényelnek, átlagos kondícióban lévők számára könnyen teljesíthetőek. Ezek a túrák a szabadidő kellemes és hasznos eltöltését célozzák meg a természetben való tartózkodással. A rekreációs túrák nehézségi foka a könnyű vagy a közepesen nehéz túra kategóriájába tartozik.

A kültéri csapatépítés célja a munkatársak összekovácsolása, a teljesítményük és koncentrációjuk fokozása, együttműködésük fejlesztése és ezáltal a munkahelyi hangulat és hatékonyság javítása. Mindezt kint a szabad levegőn, a természetben!

Cégek, vállalalti részlegek, de akár baráti társaságok jelentkezését is fogadjuk.

Hazánk csodálatos tájai ideálisak arra, hogy kerékpárral is felfedezzük őket.
Hívogatnak a dimbes-dombos vidékek és kacskaringós szerpentinek, ahol gyönyörű folyók és tavak partján tekerhetsz, sűrű erdők, középkori várak és hagyományaikra büszke falvak között.

Kerékpáros túráink között az erdei földutak szerelmesei és a másfajta kihívásokat nyújtó országúti bringázást kedvelők egyaránt megtalálják a számításukat, az élvezetes tekerés hangulatát.

Ezen túráink aktuális kiírását megtalálod az ESEMÉNYEK menü alatt, de felkérés alapján is vállaljuk a tervezést, szervezést és a túravezetést is.

Amellett, hogy a kerékpáros túrázás nagyon egészséges, a természetnek is kedvez, hiszen füst és zajszennyezés nélkül fedezzük fel a vidéket!


Túráink nehézségi fokozatai
Túráinkat nehézségük alapján kategóriákba soroljuk és minden túra kiírásában feltüntejük annak fokozatát gyalogos és kerékpáros túrák esetében egyaránt.

Gyalogtúra:
Erőnlét: egyáltalán nem megterhelő, kis távolságok, kiépített útvonalak, gyalogösvények, esetleg csak városnézés.
Táv és szint: 5 km alatt, elhanyagolható szintkülönbséggel
A kényelmes hétköznapi ruházat és cipő is megfelelő

Kerékpártúra:
Erőnlét: Gyakorlat nélkül is könnyen teljesíthető
Táv és szint: 20 km alatt, a szintkülönbség elhanyagolható
Sík, jól járható, többnyire kiépített kerékpárutak.

Gyalogtúra:
Erőnlét: Bárki által teljesíthető, különösebb fizikai felkészültséget nem igénylő (kivéve betegség, vagy egyéb kizáró tényezők által korlátozott személyek)
Időtartam: 2 – 6 óra
Táv és szint: 5 km – 15 km és max.: 600 m
Kényelmes ruházat és túra vagy sportcipő szükséges

Kerékpártúra:
Erőnlét: Átlagos erőnléttel könnyen teljesíthető
Táv és szint: 20-40 km és 0-400 m
Enyhébb emelkedők lehetnek, az utak többnyire kiépítettek, jól járhatóak.
MTB: jól járható murvás, köves utak és erdei földutak. Nem technikás, de odafigyelést igénylő terep. Folyamatos és tempós haladás lehetséges.

Gyalogtúra:
Erőnlét: átlagos fizikai állapotban lévő túrázók számára
Időtartam: 4 – 8 óra
Táv és szint: 15 km – 25 km és max.: 1000 m
Kényelmes ruházat és túra vagy sportcipő szükséges

Kerékpártúra:
Erőnlét: Közepes kondícióval, könnyen teljesíthetőek
Táv és szint: 40-80 km és 400-800 m
Nagyobb emelkedők is lehetnek közepes minőségű, esetleg murvás vagy földutak is előfordulhatnak.
MTB: nagyrészt erdei földutak és ösvények, technikás terepszakaszokkal. Folyamatos haladás lehetséges.

Gyalogtúra:
Erőnlét:jó fizikai állapotban lévő, aktív életmódot folytató túrázók számára
Időtartam: egész vagy több napos
Táv és szint: 25 km – 50 km és max.: 1500 m
Kényelmes, jó túrafelszerelés ill. túrabakancs szükséges

Kerékpártúra:
Erőnlét: Sportos erőnlét, kerékpáros tapasztalat feltétel.
Táv és szint: 80-120 km és 800-1200 m
Jelentősebb emelkedők legyőzésére kell számítani, rosszabb minőségű utak is előfordulhatnak.
MTB: nagyrészt erdei földutak és ösvények, sziklás-köves szakaszokkal, jellemzően technikás terep. A kerékpár tolására számítani kell.

Gyalogtúra:
Erőnlét: sportos, jó kondícióban lévő gyakorlott túrázók számára
Időtartam: egész vagy több napos
Táv és szint: 50 < km és 1500 < m
Jó felszerelés, adott esetben technikai eszközök szükségesek.

Kerékpártúra:
Erőnlét: Jó kondíció, sportos erőnlét, kerékpáros tapasztalat szükséges.
Táv és szint: 120 km felett és 1200 m felett
Kerékpártúránál extrém nehéz útvonal, nagy emelkedők, rossz útviszonyok is előfordulhatnak, esetleg speciális felszerelésre is szükség lehet.
MTB: nagyrészt kifejezetten nehéz és technikás terep. A kerékpár cipelésére is számítani kell.

Túráink nehézségi fokozatai


Copyright © West Trails 2020
Minden jog fenntartva
+36 20 285 4031 | info@west-trails.hu